Panostus värikyniin

Siihen aikaan kun Tunisiaan matkaa tein, niin matkanteosta jäi mieleeni muutama muisto. Lentoaika oli miellyttävän lyhyt, mikäli kone vain pääsi lähtemään ajallaan? Palvelu on ystävällistä ja hymyillen henkilökunta pahoittelee, jotta valitettavasti viinit ovat juuri loppuneet, mutta vettä on vielä tarjolla. Maahantulobumaskan täyttö lyhentää muutenkin lyhyttä lentoaikaa. Maahantullessa käsimatkatavarasi läpivalaistaan ja siihen liittyykin muisto muutaman vuoden takaa.

Heitin kassini hihnalle, jota vartioi nuori uneliaasti tarkkaava neitokainen. Laukkuni päästyä tunneliin virkaili havahtui silmin nähden ja jäi tuijottamaan minua. Arvasin nyt laukussani olevan jotain maahan sopimatonta tuotavaa, jotain mitä en sillä hetkellä keksinyt. Varovasti kassini avattiin yhdessä tuimakatseisen virkailijan kanssa, kunnes hänen käteensä tarttui värikynäsetti.

Juuri ennen reissua oli ollut isänpäivä ja lapset antoivat minulle värityskirjan ja värikynät lentomatkan viihdykkeeksi. Rivissä olevat värikynät olivat näkyneet läpivalaisussa kuin aseen patruunavyö. Värityskirjaa ja siihen liittyvien kynien tehtävää kertoessani jännittynyt tilanne laukesi ja uskon myös virkailijallekin jääneen tapahtumasta mukava muisto.

Espoo 1.1.2019, Matti Santanen